
Jadę nad morze uzupełnić jod!” – spotkałam się wielokrotnie z takim powiedzeniem.. ale…czy ilość jodu, którą wdychamy nad morzem jest wystarczająca, żeby zapobiec jego niedoborom? I czy w ogóle jest nam to potrzebne?
Jak działa jod?
Jod w organizmie człowieka znajduje się przede wszystkim w tarczycy. Jest niezbędny do wytwarzania hormonów tarczycy: tyroksyny i trijodotyroniny (o tym, jak ważne są dla nas te hormony słyszeli chyba już wszyscy.. oto krótkie przypomnienie:
- wpływają m.in. na prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego i układu kostnego
- biorą udział w przemianach wielu składników, np. białek, tłuszczu, węglowodanów i witamin
- regulują procesy wzrostu i dojrzewania komórek
- odpowiadają za utrzymanie prawidłowej temperatury ciała)
Do czego prowadzi więc niedobór jodu?
W dużym uproszczeniu- niedobór jodu prowadzi do zmniejszenia produkcji hormonów tarczycy
Jak w takim razie pozyskujemy jod?
- Po pierwsze i najważniejsze- drogą pokarmową
- bo jod należy do składników odżywczych, które nie są magazynowane w organizmie człowieka, i musi być dostarczany z dietą. To od diety i zawartości w niej jodu zależy ilość tego pierwiastka w organizmie.
- Przez skórę i wdychając również, ale mało
- bo jod pod postacią jodków lub jodanów może być także absorbowany przez skórę i pęcherzyki płucne jednak ilość ta w normalnych warunkach jest stosunkowo niewielka w stosunku do zapotrzebowania i w zasadzie nie ma znaczenia klinicznego.
Tak więc wyjazdy nad morze nie mogą odgrywać dużej roli w profilaktyce niedoboru jodu
Ale czy my w ogóle jesteśmy narażeni na niedobór jodu?
Ze względu na powszechność występowania niedoborów jodu wiele krajów, w tym Polska, wprowadziło PROFILAKTYKĘ JODOWĄ– od 1997 r. na terenie całego kraju stosuje się obligatoryjne wzbogacanie soli kuchennej przeznaczonej do bezpośredniego spożycia w jod- zwróćcie uwagę, że kupujemy w sklepie SÓL JODOWANĄ
Joduje się również mleko modyfikowane dla niemowląt
W związku z powyższym obecnie względny niedobór jodu w stosunku do zapotrzebowania stwierdza się jedynie u kobiet ciężarnych i karmiących piersią- dlatego tez w tych stanach zaleca się dodatkową suplementację jodu
Podsumowując
Obecnie polski model PROFILAKTYKI JODOWEJ
obejmuje:
- powszechne, obowiązkowe jodowanie soli kuchennej (NaCl) z użyciem jodku potasu (KI) w ilości 30 ±10 mg KI/kg soli lub jodanu potasu w ilości 39 ±13 mg KIO3/kg soli, co zapewnia spożycie jodu w granicach 55–111 µg/24 h
- obowiązkowe jodowanie mleka modyfikowanego dla niemowląt
- zalecenie przyjmowania dodatkowej dawki jodu (150 µg/24 h) w postaci leku w czasie ciąży i karmienia piersią
- zalecenie zwiększenia spożycia produktów bogatych w jod (ryby morskie, jaja, mleko, warzywa, owoce).
I chociaż spacery wzdłuż morza mają marginalne znaczenie w profilaktyce niedoboru jodu to jednak mają inne zalety, prawda?